Outils pour utilisateurs

Outils du site


transparencia:cadas:abelrgnbrucada:2015-12-03_abelbrucada_avis-115-15:start

Avis 115-15

Transposition

GEWESTELIJKE COMMISSIE VOOR DE TOEGANG TOT DE BESTUURSDOCUMENTEN VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST
Advies 115.15
Verzoek gesteund op artikel 9 van de Wet betreffende de openbaarheid van bestuur in de provincies en gemeenten.

Inzake: de heer Remco Vahl en mevrouw Jane Deasy Tegen: Sint-Lambrechts-Woluwe
overzichtvan de feften
Bij aangetekend schrijven van 2 januari 2015 richt de heer Jan Ghysels, die optreedt als raadsman van de heer Remco Vahl en mevrouw Jane Deasy, aan de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe een verzoek tôt inzage en afschrift van de volgende bestuursdocumenten:\\
het advies van de Overlegcommissie dd. 23 september 1999, uitgevaardigd naar aanleiding van de stedenbouwkundige vergunningsaanvraag vanwege de heer en mevrouw Hachez met betrekking tôt het onroerend goed gelegen op het perceel nr. 103C26 aan de achterzijde van het terrein gelegen te Sint-Lambrechts-Woluwe, Jean-François Debeckerlaan 111; de stedenbouwkundige vergunning dd. 2 februari 1923 zoals afgeleverd aan de heer Hiernaux voor de bouw van zijn villa op een terrein gelegen te Sint-Lambrechts-Woluwe, Jean-François Debeckerlaan 111;
de stedenbouwkundige vergunning dd. 15 oktober 1965 zoals afgeleverd aan de heer Hiernaux voor de bouw van garages op dit terrein, na het slopen van de serre en van een deel van de overblijvende berging.

In dezelfde brief vroeg de heer Jan Ghysels ook een antwoord op de vraag wanneer er voor de constructie gelegen te 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe, Jean-François De Beckerlaan 109 (kadastraal gekend als het perceel Afdeling 1, Sectie B, nr. B103V29) een huisnummer (met name 111A) werd toegekend en sinds wanneer er op dit adres personen werden ingeschreven in het be vol ki ngsregister.

Bij afwezigheid van antwoord herhaalt de heer Jan Ghysels zijn verzoek in een aangetekend schrijven van8juli 2015.

Bij schrijven van 17 juli 2015 ontvangt de heer Jan Ghysels van de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe afschriften van de door hem gevraagde documenten. Wat betreft de bijgaande vraag naar de exacte datum van het toekennen van het huisnummer 111A en de ingeschreven personen in het bevolkingsregister antwoordt de gemeente dat geen nadere informatie kan worden verleend nu dit geen stedenbouwkundige materie betreft.

Hierop verzoekt de heer Jan Ghysels bij aangetekend schrijven van 15 september 2015 alsriog de mededeling van de verzochte informatie op grond van de wetgeving betreffende de openbaarheid van bestuur.

1
Omdat dit verzoek onbeantwoord blijft richt de heer Jan Ghysels bij aangetekend schrijven van 30 oktober 2015 een verzoek tôt heroverweging aan de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe. Op dezelfde datum verzoekt hij de Gewestelijke Commissie voor de toegang tôt de bestuursdocumenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (hierna: de Commissie) om een advies.

De ontvankelijkheid van de adviesaanvraag
De Commissie stelt vast dat de aanvrager, zoals voorgeschreven door art. 9 van de wet, tegelijkertijd een verzoek tôt heroverweging aan de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe en een verzoek om advies aan de Commissie heeft. gericht.

De Commissie acht het verzoek tôt advies bijgevolg ontvankelijk.

De gegrondheid van de adviesaanvraag y
Het recht van toegang tôt bestuursdocumenten is verankerd in artikel 32 van de Grondwet en verder uitgewerkt in de wet van 12 november 1997 betreffende de openbaarheid van bestuur in de provincies en de gemeenten. Deze bepalingen gaan uit van een principiële openbaarheid van aile bestuursdocumenten. Slechts wanneer uitzonderingsgronden, beschreven in artikel 7 van deze wet, moeten of kunnen worden ingeroepen en op afdoende wijze in concreto worden gemotiveerd, kan de openbaarmaking worden geweigerd. Deze uitzonderingsgronden dienen bovendien beperkend te worden geïnterpreteerd (Arbitragehof 25 maart 1997, nr. 17/97, overw. B.2.2.; Arbitragehof 15 september 2004, nr. 150/2004, overw. B.3.2.).

De Commissie beklemtoont vooreerst dat het principe van openbaarheid betrekking heeft op aile informatie, in welke vorm ook, waarover een administratieve overheid beschikt (art. 2, 2"). Hierbij is niet vereist dat de gevraagde informatie betrekking heeft op een materie waarvoor de administratieve overheid materieel bevoegd is. Dat de gevraagde informatie geen stedenbouwkundige materie zou betreffen vormt aldus geen argument om de openbaarmaking te weigeren. Anderzijds slaat het principe van de openbaarheid enkel op informatie waarover de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe beschikt. De wet biedt aldus geen rechtsbasis om een administratieve overheid te verplichten te antwoorden op vragen waarvan het antwoord tôt de productie van nieuwe informatie zou leiden.

Voor zover de gemeente inderdaad beschikt over de gevraagde informatie en zij geen afdoende motivering biedt voor de weigering, is ze gehouden tôt de openbaarmaking ervan.1
1 Voor zover het verzoek zou strekken tôt het verkrijgen van gegevens of uittreksels uit het bevolkingsregister dient de aanvraag daartoe te worden ingediend overeenkomstig de toepasselijke fédérale regeling. De inzage in de bevolkingsregisters wordt in het bijzonder geregeld door de Koninklijke Besluiten van 16 juli 1992 betreffende het verkrijgen van informatie uit de bevolkingsregisters en uit het vreemdelingenregister, betreffende het recht op toegang tôt de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister en betreffende het recht op verbetering van deze registers. Hierin wordt bepaald wie op welke wijze gegevens of uittreksels uit de bevolkingsregisters kan verkrijgen.

2
BESLUiT
De adviesaanvraag van 30 oktober 2015 van de heer Jan Ghysels, advocaat, optredende als raadsman van de heer Remco Vahl en mevrouw Jane Deasy gericht aan de Gewestelijke Commissie voor de toegang tôt de bestuursdocumenten is ontvankelijk en gegrond in zoverre het informatie betreft waarover de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe beschikt en het verzoek niet strekt tôt het verkrijgen van gegevens waartoe slechts via een bijzondere wettelijke procédure toegang kan worden verleend.

De commissie verleende haar advies op 3 december 2015 op verslag van de heer S. Lierman waarop aanwezig waren, de dames en heren, Michel LEROY, voorzitter, Kaat LEUS, Anne-Françoise VOKAR, Steven LIERMAN, leden, en, Marc-Antoine T'KINT, wnd secretaris.

Marc-Antoine T'KINT
Michel LEROY
Wnd secretaris
Voorzitter
3
transparencia/cadas/abelrgnbrucada/2015-12-03_abelbrucada_avis-115-15/start.txt · Dernière modification : 2017/10/20 02:14 de 90.86.158.26