Outils pour utilisateurs

Outils du site


transparencia:cadas:abelrgnbrucada:2016-09-29_abelbrucada_avis-149-16:start

Avis 149-16

Transposition

Gewestelijke Commissie voor de toegang tôt bestuursdocumenten van het Brussels
Hoofdstedelijk Gewest
Advies nr. 149.16
Inzake : de heer Johan Van den Driëssche / VZW Tentoonstellingspark van Brussel (ondernemingsnummer 0406.655.573) {Hiema de VZW Tentoonstellingspark}
Toepassing wordt gevraagd van artikel 9, § 1 van de wet van 12 november 1997 betreffende de openbaarheid van bestuur in de provincies en de gemeenten (hierna de
wet)
1. Voorwerp van de aanvraag en feitelijke voorafgaanden
Op 27 mei 2016 verzocht de heer Van den Driëssche de gemeentesecretaris van de stad Brussel bij aangetekende zending om een afschrift van een aantal bestuursdocumenten waaronder "het contract tussen de VZW Tentoonstellingspark van Brussel en Ghelamco met betrekking tôt de bouw en de exploitatie van de campus en de bouw van het parkeergebouw op het erfpachtgebied in erjpacht gegeven door de Stad Brussel aan de VZW Tentoonstellingspark,,.

De stad Brussel liet de heer Van den Driëssche op 29 juni 2016 weten dat de stad niet beschikt over het voornoemde document daar zij geen partij is bij de voornoemde overeenkomst. Zij kan hem dan ook geen inzage in het betrokken document verstrekken.

Daarop richtte de heer Van den Driëssche zich op 7 juli 2016 per mail tôt de heer Philippe Close, de voorzitter van de VZW Tentoonstellingspark om hem inzage te verschaffen in bovengenoemd contract. Omdat hij nog geen antwoord ontving stuurde bij op 25 juli 2016 een tweede mail aan de heer Close ter herinnering aan zijn eerdere mail.

Op 3 augustus 2016 liet de heer Denis Delforge, namens de VZW Tentoonstellingspark, per mail weten aan de heer Van den Driëssche dat niet kan worden ingegaan op zijn verzoek om inzage. Als reden voor deze weigering wordt aangegeven dat de wet van 12 november 1997 niet van toepassing is op de VZW Tentoonstellingspark.

Bij aangetekend schrijven van 12 september 2016 vraagt de heer Van den Driëssche de Commissie voor toegang tôt bestuursdocumenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (hierna de Commissie) om advies over de weigering van zijn verzoek om inzage van het bovengenoemde contract.

2. Ontvankelijkheid van de adviesaanvraag
De Commissie stelt vast dat de verzoeker naliet om, zoals voorgeschreven door artikel 9, § 1 van de wet, tegelijkertijd een verzoek tôt heroverweging tôt de VZW Tentoonstellingspark ter richten en een verzoek om advies aan de Commissie.

Deze adviesvraag voldoet dus niet aan de in artikel 9, § 1 lid van de wet vervatte vormvoorwaarde voor ontvankelijkheid.

1/2
Dit betekent dat deze adviesvraag onontvankelijk is omdat de formaliteiten voor de indiening ervan niet werden gerespecteerd.

Daarenboven dient er op te worden gewezen dat de VZW Tentoonstellingspark geen administratieve overheid is in de zin van artikel 2, 1° van de wet. De VZW Tentoonstellingspark is immers geen administratieve overheid in de zin van artikel 14 van de gecoôrdineerde wet op de Raad van State.

Opdat een privaatrechtelijke rechtspersoon (zoals een VZW) zou kunnen worden beschouwd als een administratieve overheid is. immers vereist dat deze beslissingen kan nemen die bindend zijn voor derden. Dit lijkt, op basis van de statuten van de VZW Tentoonstellingspark zoals deze werden bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 21 oktober 2004, niet het geval te zijn voor de voornoemde VZW.

3. Advies van de Commissie
Zoals uit voorgaande blijkt is de adviesaanvraag van de heer Van den Driessche onontvankelijk.

De Commissie verleende haar advies op 29 september 2016 op verslag van C. Aerts waarop aanwezig waren, de heer M. Leroy, Voorzitter, de dames L. Therry en C. Aerts en mevrouw M. Kahn, wnd. secretaris.

De wnd. Secretaris De Voorzitter
M. KAHN
2/2
transparencia/cadas/abelrgnbrucada/2016-09-29_abelbrucada_avis-149-16/start.txt · Dernière modification : 2017/10/20 02:14 de 90.86.158.26