Outils pour utilisateurs

Outils du site


transparencia:cadas:abelrgnbrucada:2010-11-04_abelbrucada_avis-045-10:start

Avis 045-10

Transposition

Commissie voor de toegang tôt de bestuursdocumenten van het Brussels
Hoofdstedeiijk Gewest
Âdvies
1. Voorwerp van de adviesaanvraag
De heer R. Demailly verzoekt de Commissie voor de toegang tôt de bestuursdocumenten om advies over de beslissing waarbij zijn "verzoek om inzage en afschrift" te bekomen van de beslissing van het Collège van burgemeester en schepenen houdende de overplaatsing van de dienst Nederlandstalige Aangelegenheden gelokaliseerd op het M. Van Meenenplein 39, te 1060 Sint-Gillis naar de gemeentelijke Nederlandse bibliotheek (hierna de "collegebeslissing" genoemd), werd geweigerd.

2. Overzicht
Uit het aangetekend schrijven van de heer R. Demailly van 15 oktober 2010, gericht aan "de Voorzitter van de Commissie voor de toegang tôt bestuursdocumenten", blijkt dat de heer R. Demailly een eerste schriftelijk verzoek tôt inzage in en afschrift van de collegebeslissing heeft ingediend. De heer R. Demailly vermeldt in zijn aanvraag niet tôt welke administratieve overheid hij dat eerste verzoek (zonder datumvermeiding) heeft gericht. Steeds volgens het aangetekend schrijven van de heer R. Demailly werd er op dit verzoek niet ingegaan.

De heer R. Demailly geeft in zijn aangetekend schrijven van 15 oktober 2010 nog aan dat hij een nieuw verzoek doet tôt het bekomen van inzage en een afschrift wenst te bekomen van de bewuste collegebeslissing en dit keer per aangetekend schrijven. Er wordt echter alweer niet vermeld tôt wie of toi welk bestuur dat verzoek werd gericht. De heer R. Demailly verklaart wel dat hij "eveneens de beroepsprocedure start".

De aanvrager heeft geen van beide verzoeken (noch het initiële noch het verzoek tôt heroverweging) om inzage en afschrift te bekomen, bij zijn huidige adviesaanvraag gevoegd. De Commissie heeft alleen een aangetekend schrijven ontvangen zonder enige daarbij gevoegde bijlage.

Het is de Commissie bijgevolg evenmin duidelijk of het tweede verzoek tôt inzage en tôt het bekomen van een afschrift van de bewuste collegebeslissing, enerzijds, en de adviesaanvraag, anderzijds, gelijktijdig werden ingediend.

Inmiddels heeft de Commissie een schrijven gedateerd op 28 oktober 2010, ontvangen op 3 november van de gemeente Sint-Gillis. Uit dat schrijven blijkt dat de door de verzoeker aangevraagde beslissing (wellicht wordt bedoeld het geschreven document) niet bestaat.

3. Onderzoek van de adviesaanvraag
Aangezien de heer R. Demailly inzage en afschrift wenst te bekomen van een beslissing van het Collège van burgemeester en schepenen doch niet vermeldt tôt wie hij zijn initieel verzoek en zijn verzoek tôt heroverweging heeft gericht, gaat de Commissie ervan uit dat hij dat verzoek heeft gericht naar een orgaan van een gemeente gelegen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, ten deze, de Gemeente Sint-Gillis. Dit wordt inmiddels bevestigd door het schrijven van de gemeente Sint-Gillis.

Echter, de gemeentelijke overheid wordt niet gevat door artikel 20 van de Ordonnantie van 30 maart 1995 betreffende de openbaarheid van bestuur, dit is de bepaling waarbij de bevoegdheid van de Commissie wordt vastgesteld. Voormelde bepaling van de Ordonnantie verleent de Commissie voor de toegang tôt de bestuursdocumenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest slechts adviesbevoegdheid ten aanzten van verzoeken tôt heroverweging gericht aan een gewestelijke administratieve overheid.

De gemeentelijke overheid kan echter niet worden beschouwd als een "gewestelijke administratieve overheid" in de zin van artikel 2, 1° van diezelfde Ordonnantie. Bijgevolg is de Commissie voor de toegang tôt bestuursdocumenten van het Brusseis Hoofdstedelijk Gewest niet bevoegd om een advies uït te brengen met betrekking tôt de adviesaanvraag van de heer R. Demailly zoals die door de Commissie is begrepen, d.w.z. naar aanleiding van een verzoek tôt heroverweging gericht aan (een orgaan van) de gemeente Sint - Gillis.

Bijgevolg is de Commissie van mening dat de adviesaanvraag onontvankelijk is.

De adviesaanvraag van de heer R. Demailly gedateerd op 15 oktober 2010 en gericht naar de Voorzitter van de Commissie voor de toegang tôt bestuursdocumenten is niet ontvankelijk.

De commissie verleende haar advies op 4 november 2010 alwaar aanwezig waren de heer M. Leroy, Voorzitter, Mevr. K. Leus (verslaggever), M. de Jonge, E. Willemart, de heren G. Demeulemeester, F. Gosselin, en Mevr. L. Therry, secretaris.

De Secretaris, De Voorzitter,
4. Besluit
L. THERRY
transparencia/cadas/abelrgnbrucada/2010-11-04_abelbrucada_avis-045-10/start.txt · Dernière modification : 2017/10/20 01:51 de 164.132.161.34