Outils pour utilisateurs

Outils du site


transparencia:cadas:abelrgnbrucada:2009-08-20_abelbrucada_decision-036-09:start

Decision 036-09

Transposition

Commissie voor de toegang tôt de bestuursdocumenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Beslissing - Advies
Toepassing van artikel 20bis en arîikel 20 van de Ordonnance van 30 maart 1995 betreffende
de openbaarheid van bestuur
Inzake: de heer Marc Pallemaerts, Charles Brassinelaan 44-46 te 1160 Oudergem Tegen: de gemeente Oudergem.
I.       Overzicht van de feiten
Op 15 juni 2009 heeft de heer Pallemaerts een brief gestuurd naar het gemeentebestuur van Oudergem met het verzoek om op grond van artikel 6 van de Ordonnance van 18 maart 2004 inzake toegang tôt milieu-informatie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, toegang te krijgen tôt de volgende milieu-informatie in de zin van artikel 3, 2°, c) van deze Ordonnance: aile thans geldende stedenbouwkundige vergunningen verleend voor bouw- en verbouwingswerken aan de gebouwen gelegen aan de Triomflaan 45-47 op het grondgebied van de gemeente Oudergem;
aile milieuvergunningen verleend voor de exploitatie van een discotheek op hetzelfde adres hetzij aan de huidige exploitant N.V. Triomphe, hetzij aan eventuele vorige exploitante^ en het volledige administratieve dossier dat betrekking heeft op de procédure die geleid heeft tôt het verlenen van deze vergunningen.
In deze brief heeft de heer Pallemaerts gevraagd om in eerste instantie ter plaatse, op het gemeentebestuur, kennis te nemen van deze documenten, maar hield hij zich het recht voor om na inzage kopie te vragen van de documenten die hem nuttig lijken.
Na het verstrijken van de wettelijke termijn van 30 dagen heeft de heer Pallemaerts geen enkel antwoord ontvangen op zijn verzoek.
II.      Voorwerp van het verzoek tôt openbaarheid
Per aangetekende brief van 27 juli 2009 heeft de heer Pallemaerts een administratief beroep ingesteld bij de Commissie voor de Toegang tôt de Bestuursdocumenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tegen het uitblijven van een beslissing of enig antwoord van de gemeente Oudergem.
Als zodanig wordt niet geexpliciteerd in de brief van 27 juli 2009 dat er iets anders zou worden gevraagd dan wat blijkt uit de brief van 15 juni 2009.
Bijgevolg mag uit het voorgaande worden afgeleid dat de heer Pallemaerts met zijn beroep hetzelfde beoogt als in de brief van 15 juni 2009 (zie hiervoor punt I).
III. Onderzoek van het verzoek om beslissing op basis van artikel 20bis van de ,____Ordonnantie yan 30 rnaart 1995 betreffende de openbaarheid yan best_u_ur____
De aanvrager beroept zich uitdrukkelijk op artikel 20bis van de Ordonnantie van 30 maart 1995, en op de Ordonnantie van 18 maart 2004 inzake toegang tôt milieu-informatie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
a. Wat betreft de vraag tôt het bekomen van informatie over milienvergunningen en het administratief dossier die geleid hebben tôt deze vergunningen
Het tweede deel van het verzoek van de aanvrager heeft betrekking op het bekomen van milieu-informatie, meer bepaald de milieuvergunningen en het administratief dossier dat tôt de toekenning van deze vergunningen heeft geleid. Deze documenten vallen onder het toepassingsgebied van de Ordonnantie van 18 maart 2004. Tevens moet vastgesteld worden dat de opgevraagde informatie als zodanig niet valt onder de uitzonderingen voorzien in artikel 11 vanvoormelde Ordonnantie.
Bijgevolg moet worden vastgesteld dat de opgevraagde documenten dan ook moeten worden meegedeeld en dat aanvrager gerechtigd is hiervan eventueel een kopie te bekomen.
b.   Wat betreft de vraag tôt het bekomen  van  informatie over stedenbouwkundige vergunningen
Het eerste deel van het verzoek van de aanvrager betreft stedenbouwkundige vergunningen, doch dit valt niet onder het toepassingsgebied van voormelde Ordonnantie van 18 maart 2004. De artikelen 3, 3°, a, en 15 van deze Ordonnantie bevatten inderdaad bepalingen die afwijken van het gemeen recht, met name in die zin dat ze de Commissie voor de Toegang tôt de Bestuursdocumenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de bevoegdheid geven uitspraak te doen wanneer beroep wordt ingesteld tegen expliciete of impliciete beslissingen van de gemeenten en aldus een beperking van de gemeentelijke autonomie en een afwijking van de procédures overeenkomstig artikel 5 en volgende van de Wet van 12 november 1997 betreffende de openbaarheid van bestuur in de provincies en gemeenten, inhouden. Bijgevolg betreffen deze bepalingen enkel de beslissingen die genomen werden met betrekking tôt het milieu in toepassing van de Ordonnantie van 5 juni 1997 betreffende de milieuvergunningen.
Bijgevolg moet de Commissie zich onbevoegd verklaren om zich uit te spreken over een weigering om een vergunning of toelating ter kennis te brengen die geen betrekking heeft op het milieu.
IV.     Onderzoek van het verzoek om advies op basis van artikel 20 van de Ordonnantie van 30 maart 1995 betreffende de openbaarheid van bestuur.
De Ordonnantie van 30 maart 1995 betreffende de openbaarheid van bestuur is uitsluitend van toepassing op de gewestelijke overheden, evenals op de niet-gewestelijke administratieve overheden, doch slechts in de mate dat de Ordonnantie van 30 maart 1995, op gronden die tôt de bevoegdheid van het Gewest behoren^ de openbaarheid van bestuursdocumenten verbiedt
Zelfs indien de bijzondere Wet van 13 juli 2001 houdende overdracht van de diverse bevoegdheden aan gewesten en gemeenschappen, de gewesten de bevoegdheid verstrekt om Ordonnanties en regels op te stellen in het kader van de handelingen van de gemeenten, dient vastgesteld te worden dat tôt op heden, bij ontstentenis van een expliciete wijziging van de Ordonnantie van 30 maart 1995 of van de Wet van 12 november 1997 betreffende de openbaarheid van bestuur in de provincies en gemeenten, het toepassingsgebied van deze Ordonnantie strikt beperkt blijft tôt de gewestelijke overheden.
Bijgevolg is de Commissie voor de toegang tôt de bestuursdocumenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest niet bevoegd ten aanzien van de gemeente Oudergem.
De aanvrager kan de procédure opstarten voorzien bij de Wet van 12 november 1997 betreffende de openbaarheid van bestuur in de provincies en de gemeenten en zijn verzoek onderwerpen aan het advies van de Fédérale Commissie voor de Toegang tôt de Bestuursdocumenten, overeenkomstig artikel 9, §1, van deze Wet.
V. Besluit
Artikel 1: De gemeente Oudergem moet aan de heer Pallemaerts toegang geven tôt de milieuvergunningen en het administratieve dossier dat aanleiding heeft gegeven tôt de toekenning van deze vergunningen.
Tevens dient de gemeente Oudergem op de vraag van de heer Pallemaerts een kopie af te leveren van voormelde documenten.
Artikel 2: De Commissie is niet bevoegd om een beslissing te nemen over de overige punten van het beroep ingesteld op grond van artikel 20bis van de Ordonnantie van 30 maart 1995.
Artikel 3: De Commissie is niet bevoegd om een advies te verstrekken inzake het verzoek tôt heroverwegingneming ingesteld op basis van artikel 20 van dezelfde Ordonnantie.
Beslissing-Advies verstrekt door de Commissie voor de Toegang tôt de Bestuursdocumenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op haar zitting van 20 augustus 2009, in aanwezigheid van M. Leroy, Voorzitter, de dames M. de Jonge, V. Goret, E. Willemart, de heren F. Gosselin en R. Van Ransbeeck (verslaggever), en mevrouw L. Therry, Secretaris.
De Secretaris, De Voorzitter^--
joLbeperkl
transparencia/cadas/abelrgnbrucada/2009-08-20_abelbrucada_decision-036-09/start.txt · Dernière modification : 2017/10/20 02:12 de 90.86.158.26